Spirulina stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego, węglowodanów, minerałów, witamin (szczególnie z grupy B), żelaza, magnezu, potasu, makroelementów i mikroelementów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spirulina zalecana jest w celu uzupełnienia codziennej diety w witaminy i składniki mineralne. Pomaga przy zaburzeniach procesów trawienia, wspomaga odchudzanie, reguluje poziom cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn. Polecana m.in. w celu wzmocnienia odporności, po przebytych chorobach, podczas kuracji oczyszczających. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna.
Spirulina zwiększa sprawność układu immunologicznego, wzmacnia serce, redukuje poziom złego cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn i odkwasza go. Dodaje sił witalnych, poprawia kondycję psychofizyczną.
Dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny, działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i antyalergicznie. Normalizuje przemianę jodu w organizmie, przez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Spirulina zaliczana jest do grupy produktów SUPERFOODS. Naukowcy badając spirulinę przez kilkadziesiąt lat potwierdzili, że jest to najpotężniejsze i najbardziej zrównoważone źródło pożywienia na naszej planecie.
Jak podaje NASA: „Wartość odżywcza 1 kg spiruliny jest równowartością 1000 kg wybranych owoców i warzyw”.
Co wyróżnia naszą spirulinę?
- jest naturalnie suszona na słońcu; Windarra to jedna z dwóch farm spiruliny na świecie, które suszą spirulinę w ten właśnie sposób; nie jest to farma przemysłowa, tylko lokalna, wykorzystująca naturalne procedury,
- dzięki suszeniu na słońcu stanowi bogactwo biofotonów,
- spirulina jest pod stałą kontrolą laboratoryjną - wolna od innych, szkodliwych cyjanobakterii i metali ciężkich - co jest regularnie sprawdzane.
Skład
Składniki:
100% naturalna, suszona na słońcu Spirulina (Arthrospira platensis)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA | W 100G | RWS* | W 5G* | RWS** |
---|---|---|---|---|
Wartość energetyczna (energia) | 1541kJ / 368kcal | 18% | 77kJ / 18kcal | 1% |
Tłuszcz(g) w tym: | 4,5 | 6% | 0,2 | 0% |
-kwasy tł.,nasycone | 3,2 | 16% | 0,1 | 1% |
-kwasy tł.,jednonienasycone | <0,01 | <0,0005 | ||
-kwasy tł.,wielonienasycone | 1,3 | 0,07 | ||
Węglowodany (g): | 24 | 9% | 1,2 | 1% |
– cukry (g) | 0 | 0 | ||
Białko (g) | 60 | 120% | 3 | 6% |
Witamina D (μg) | 300 | 6000% | 15 | 300% |
Witamina B1 | 3,5 | 318% | 0,17 | 15% |
Witamina B2 | 4 | 285% | 0,2 | 14% |
Witamina B12 (μg) | 16,4 | 656% | 0,82 | 32% |
Witamina K (μg) | 200 | 266% | 10 | 13% |
Składniki mineralne: | ||||
Żelazo (mg) | 45,67 | 326% | 2,3 | 16% |
Wapń (mg) | 100 | 13% | 5 | 0,63% |
Magnez (mg) | 320 | 85% | 16 | 4% |
Fosfor (mg) | 650 | 92% | 32,5 | 5% |
Chlorofil (mg) | 1192 | 59,6 | ||
Karotenoidy (mg) | 168 | 8,4 | ||
Fikocyjanina (g) | 10,3 | 0,5 | ||
Kwas GLA (mg) | 20 | 1 |
Może zawierać śladowe ilości soli.
*Dzienna porcja spożycia
**Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)
Zalecane dzienne spożycie:
Kapsułki:
• dzieci: minimum 2 kapsułki
• młodzież i dorośli: minimum 2-4 kapsułek
• kobiety w ciąży i karmiące: minimum 2-4 kapsułek
Rekomendowana dzienna dawka może być zwiększona w zależności od indywidualnych potrzeb i oczekiwanych rezultatów.
Często zadawane pytanie brzmi: „Czy można zjeść za dużo spiruliny?” Odpowiedź brzmi: „Spirulina jest całkowicie bezpieczna i nie wywołuje efektów ubocznych.” Niektórzy zażywają do 10 g spiruliny 3 razy dziennie. Wszystko zależy od masy ciała i zapotrzebowania organizmu.
Osoby, które na stałe przyjmują leki, przed zastosowaniem spiruliny powinny skonsultować się z lekarzem.
Dlaczego warto regularnie spożywać spirulinę
- Zwiększa odporność organizmu
- Uzupełnia niedobory żelaza, przeciwdziała anemii.
- Wspomaga pracę nerek
- Wzmacnia kości i stawy (zawiera wapń).
- Reguluje ciśnienie tętnicze krwi (zawiera GLA).
- Obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów (zawiera GLA).
- Stabilizuje poziom cukru we krwi
- Reguluje pracę wątroby.
- Spirulina (arthrospira platensis) jest algą słodkowodną – o śladowej zawartości jodu. Wpływa na prawidłową pracę hormonu tarczycy.
- Świetnie sprawdza się w profilaktyce nowotworowej.
- Zmniejsza ujemne skutki radioterapii i chemioterapii (zawiera fikocyjaninę).
- Bardzo korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze i florę przewodu pokarmowego (zawiera chlorofil).
- Pobudza produkcję komórek macierzystych w szpiku kostnym (zawiera polisacharydy).
- Ma działanie antywirusowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyalergiczne. Badania przeprowadzone na farmaceutyczno-medycznym uniwersytecie w Japonii wykazały, że wapń wydzielony ze spiruliny daje najlepsze rezultaty w leczeniu wirusów takich jak grypa, różyczka, pokrzywka.
- Regeneruje komórki centralnego układu nerwowego. Jest odżywką dla mózgu.
- Aminokwasy to substancje organiczne, których potrzebujemy każdego dnia. Spirulina zawiera komplet 18 aminokwasów z czego 8 egzogennych, których nie produkuje nasz organizm. Ich niedobór może być przyczyną wielu chorób. Spirulina zawierając komplet 18 aminokwasów przyczynia się do odbudowy systemu nerwowego oraz ochrony komórek mózgowych.
- Odtruwa i oczyszcza organizm z toksyn.
- Niweluje zakwaszenie organizmu.
- Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
- Zawiera aktywne przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki.
- Wspomaga odchudzanie
Sposób produkcji
Aurospirul hoduje wysokiej jakości spirulinę od 1997r w Auroville – międzynarodowym mieście w płd. Indiach. Algi hodowane są w ekologicznych warunkach przy użyciu prostych, przyjaznych dla środowiska metod – wolne od GMO, pestycydów, herbicydów i innych środków szkodliwych dla zdrowia i środowiska naturalnego.
Jedyna suszona na słońcu o wyjątkowej energii i delikatnym smaku.
Gorący klimat i nasłonecznienie południowych Indii tworzą idealne warunki do hodowli spiruliny – można ją tutaj odnaleźć rosnącą naturalnie.
Spirulina rośnie w wodzie zawierającej duże stężenie substancji mineralnych i związków organicznych. Spirulina (Arthrospira Platensis) hodowana jest w wodach słodkich, dzięki czemu zawartość jodu jest niższa niż w przypadku spiruliny hodowanej w zbiornikach z wodą morską. Ta odmiana spiruliny jest bezpieczna dla osób z chorobami endokrynologicznymi.
Wieloletnie doświadczenie producenta zaowocowało powstaniem produktu najwyższej jakości. Posiada certyfikat ORGANIC oraz FAIR TRADE.
-
ean13730490941902
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się