Rozmaryn (Rosmarinus Officinalis), dziko rosnący, BIO, 35g, GReco products
Zapraszamy Was do zapoznania się ze wspaniałym aromatem i smakiem greckiego rozmarynu ekologicznego.
Rozmaryn jest aromatyczną przyprawą pochodzącą z rejonu Morza Śródziemnego, powszechnie używaną w kuchni śródziemnomorskiej. Z rozmarynu sporządza się napar. Jako przyprawa używany jest do mięs, szczególnie dziczyzny oraz sosów. Zdobi ogrody śródziemnomorskie swoimi małymi , niebieskimi kwiatami, natomiast uwalniając intensywny aromat nadaje zapach świeżości.
Przygotowanie
Łyżeczkę rozmarynu zalać wrzącą wodą. Zaparzać pod przykryciem ok. 10 minut.
Nazwa – Historia – Mitologia
Nazwa rozmarynu pochodzi od łacińskich słów ‘ros’- świeżość i ‘marinus’- co oznacza świeży powiew morza. Rozmaryn może rozwijać się w warunkach naturalnych bez podlewania, czerpiąc wilgoć z morza.
To niezwykle aromatyczna roślina pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego.
Najczęściej stosowana jako roślina przyprawowa do potraw mięsnych.
Zdobi ogrody śródziemnomorskie swoimi małymi, niebieskimi kwiatami, natomiast uwalniając intensywny aromat nadaje zapach świeżości.
Właściwości – Zastosowanie
Ma działanie przeciwbólowe i pobudzające.
Stosuje się przy leczeniu depresji i nerwowości mimo tego, że podwyższa ciśnienie.
Przy stosowaniu zewnętrznym ma właściwości pobudzające krążenie i rozgrzewające.
Łagodzi skurczowe bóle żołądka, ma działanie żółciopędne i poprawia trawienie.
Inhalacje pomagają w zwalczaniu kataru i infekcji zatokowych.
Zastrzeżenia
Unikać spożywania przez kobiety w ciąży lub osób z nadciśnieniem.
-
Żywność EkologicznaTAK
-
Kraj pochodzeniaGrecja
-
ean135213004670703
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się