Ghee posiada niezwykłe właściwości:
- wzmacnia system odpornościowy,
- poprawia trawienie,
- rozpuszcza toksyny (ama) w ciele,
- zawiera witaminy A, D, E, K,
- spowalnia starzenie komórek,
- wzmacnia i poprawia wzrok,
- nawilża skórę,
- reguluje vatę i pitę.
Ghee jest wolne od laktozy i kazeiny dlatego jest alternatywą dla osób z ich nietolerancją.
Ghee ma bardzo szerokie zastosowanie:
- w gotowaniu, stanowi podstawę wszystkich dań kuchni ajurwedyjskiej, ale świetnie sprawdza się również
w naszych polskich potrawach,
- w zabiegach ajurwedyjskich, m.in. kąpiele oczu, oczyszczanie zatok, masaże, rozpuszczanie toksyn w ciele,
- w obrzędach wedyjskich, takich jak agnihotra, homa, puja,
- poprawia wszystkie trzy aspekty mentalnego funkcjonowania - uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie
- masło bazyliowe: do sosów, zwłaszcza spaghetti, pizz, tart, chleba, zup,.
Jak je jeść?
Jak tylko chcesz! Ghee jest dobre w każdej postaci
- na surowo, do smażenia, pieczenia, gotowania... Idealnie wzbogaca smak każdej potrawy.
Sprawdza się wyśmienicie także w deserach, wysubtelniając ich smak.
Według Ajurwedy ghee powinno znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie.
-
ean135905669437059
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się