SÓL KŁODAWSKA - Masło ghee naturalne, masło sklarowane, 320 ml - Palce lizać
Masło sklarowane ghee razem z solą kłodawską. Dobre do… wszystkiego! Sprawdzi się w gotowaniu, smażeniu, na chleb, do grillowania i pieczenia ryb, a nawet do deserów.
Charakterystyka
- Ghee to tradycyjna indyjska receptura wytwarzania masła,
- jest przez nas wyrabiane metodą tradycyjną, klarujemy je od 8 do 12 h (zależnie od pory roku, czyli od tego, co jedzą nasze krowy – trawę czy siano),
- ghee pochodzi z rejonów bieszczadzkich z mleka polskich krów,
- nie zawiera glutenu, kazeiny i laktozy – jest dobrą alternatywą dla osób z ich nietolerancją,
- nie przypala się, ma wysoki punkt dymienia – 260 C⁰,
- może być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące,
- to w 100% tłuszcz mleczny,
- zawiera witaminy A,D, E, K,
- nie zawiera złego cholesterolu,
- nie zawiera konserwantów, zagęstników, barwników.
Zastosowanie
Masło ghee może być szeroko wykorzystywane w kuchni – wydobywa głęboki smak potraw, podkreśla aromaty przypraw, łączy smaki w daniach.
- do smażenia – nie przypala się,
- do gotowania – do zup, duszenia warzyw i mięs, podgrzewania,
- do pieczenia – zamiast niezdrowej margaryny,
- na kanapkę – zamiast zwykłego masła.
Masło ghee wykorzystywane jest także w kosmetyce – dzięki swoim niesamowitym właściwościom stosuje się je w masażach, maskach na skórę i włosy, do oczyszczania, jako krem.
Cechy
- ma strukturę lipoidalną – jest przyswajane przez komórki ciała,
- jest dobrym transporterem witamin, i mikroelementów przez ścianki komórki do jej środka,
- oczyszcza układ pokarmowy i poprawia trawienie,
- używane do kąpieli – nawilża ciało,
- wzmacnia i poprawia wzrok – kuracje oczyszczające i tzw. kąpiele oczu w maśle ghee,
- ochrania śluzówkę żołądka,
- rozpuszcza toksyny i złogi w ciele,
- wzmacnia system odpornościowy,
- działa pozytywnie na połączenia neuronowe,
- poprawia pracę mózgu.
Nie musisz przechowywać masła ghee w lodówce, optymalna jest dla niego temperatura pokojowa. Nasz produkt jest naturalny i sezonowy, dlatego latem i zimą może mieć różną konsystencję – latem półpłynne, zimą bardziej zbite. Biały osad jest wynikiem działania naturalnych procesów.
Wartość odżywcza
w 100g | porcja 5g | |
Wartość energetyczna | 3675(kJ) / 894(kcal) | 183(kJ) / 44 (kcal) |
Tłuszcz | 100 | |
kwasy tłuszczowe nasycone | 73 | |
Węglowodany | 0 | |
Błonnik | 0 | |
Białko | 0 | |
Sól | 0,15 |
-
ean135905669437387
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się