compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
search

Olej kokosowy virgin, bio, 400 ml - Bio Planete

Olej kokosowy (inaczej: tłuszcz kokosowy czy masło kokosowe) jest olejem powstającym w procesie tłoczenia i rozgrzania kopry – twardego miąższu kokosa. Olej kokosowy extra virgin pachnie kokosowo, a w temperaturze pokojowej ma zwartą konsystencję i biały kolor. Po podgrzaniu do ponad 20oC zaczyna przybierać postać płynną.

Jest to jeden z najzdrowszych olejów. Olej kokosowy znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Ponieważ olej kokosowy stał się modny i coraz bardziej powszechny, naukowcy także się nim zainteresowali i wzięli go pod lupę. Dzięki temu znacznie poszerzyli wiadomości o oleju kokosowym, jakie były dotąd dostępne, oraz potwierdzili niektóre z jego wcześniej znanych właściwości.

Właściwości oleju kokosowego

  • olej kokosowy ma silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze

  • dzięki zawartości kwasu laurowego wzmacnia odporność

  • usprawnia wydzielanie insuliny, czyli pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi

  • trójglicerydy średniołańcuchowe, będące jednym ze składników oleju kokosowego, pomagają w leczeniu chorób Parkinsona i Alzheimera

  • olej kokosowy pomaga w walce z nadwagą, w tym z otyłością brzuszną

  • zawiera antyoksydanty, przez co chroni organizm przed działaniem wolnych rodników

  • wspomaga pracę jelit i wspiera ich naturalną florę bakteryjną

  • obniża poziom “złego” cholesterolu (LDL)

  • poprawia wchłanianie niektórych składników odżywczych

Dawkowanie oleju kokosowego

Optymalną ilością przy spożywaniu oleju kokosowego są dwie łyżki dziennie. Najlepiej spożywać go wraz z posiłkiem. Trójglicerydy średniołańcuchowe, z których w 90% składa się olej kokosowy, są najzdrowsze w małych ilościach.

Olej kokosowy w kuchni

Świetnie zastąpi masło na chlebie, nada się do dressingów w sałatkach, można go dodać do owsianki na ciepło lub koktajli. Bardzo dobrze radzi sobie jako składnik deserów, ciast i tortów.

Na oleju kokosowym można z powodzeniem smażyć. Tradycyjnie stosowany jest w kuchni hinduskiej, afrykańskiej, polinezyjskiej, wschodnio- i południowoazjatyckiej. Choć częściej stosowany jest przy potrawach wegańskich i wegetariańskich, niektóre rodzaje mięs także świetnie smakują po usmażeniu na oleju kokosowym. Wszystkim smażonym potrawom olej kokosowy nadaje delikatny, lekko wyczuwalny kokosowy posmak. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie utlenia się tak szybko, jak duża część olejów roślinnych. Oznacza to, że podczas smażenia nie przekształca się łatwo w szkodliwe tłuszcze trans.

Składniki

olej kokosowy* virgin (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Szczegóły produktu

400 ml = ok. 369g

Wartość odżywcza w 100g oleju kokosowego extra virgin:

  • Wartość energetyczna - 3404 kJ / 828 kcal

  • Tłuszcz - 92 g

  • w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 87 g

  • w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 4 g

  • w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 1 g

  • Węglowodany - 0 g

  • w tym cukry - 0 g

  • Białko - 0 g

  • Sól - 0 g

Kraj producenta: Francja

Certyfikat bio: jest

Kraj pochodzenia składników: Sri Lanka

Inne: WEGETARIAŃSKI

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze

Zaloguj się
2013
Nowy
  • ean13
    4260355580572

OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 400 ml - BIO PLANETE

Ekologiczny olej kokosowy. Interesujący przez swój świeży, kokosowy smak i zapach. Doskonały do przygotowywania egzotycznych dań.

Ładowanie...