Olej z czarnuszki, tłoczony na zimno, BIO, 250 ml, Olandia
Najwyższej jakości ekologiczny olej z czarnuszki.
Tłoczony na zimno z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej.
Certyfikat ekologiczny (logo zielonego listka na etykiecie) to gwarancja najwyższej jakości oraz pewność, że surowiec pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, na których nie stosuje się substancji toksycznych, a proces produkcji jest przyjazny dla środowiska.
Olej z czarnuszki ma intensywny, ziołowo-korzenny smak. Można go spożywać w ilości 1-2 łyżek dziennie. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do sałatek, kasz, gotowanych warzyw, sałatek i innych potraw na zimno.
Więcej o właściwościach oleju z czarnuszki
Czarnuszka jest rośliną biblijną. Była stosowana już w Egipcie kilka tysięcy lat temu.
Olej z czarnuszki ma dużą wartość odżywczą, jest bogaty w witaminy F, E, A, K oraz D, fitosterole i olejek eteryczny (tymochinon). Jest polecany przez dietetyków i stosowany wspomagająco przy leczeniu wielu schorzeń, szczególnie alergii.
Olej z czarnuszki posiada ciemną barwę. Intensywny, ziołowo-korzenny zapach i lekko gorzki smak jest związany z wysoką zawartością olejków eterycznych. Jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe nie są syntetyzowane przez organizm człowieka, dlatego należy je dostarczać z pokarmem. Niedobory NNKT mogą powodować wiele chorób, warto więc pamiętać o włączaniu ich do codziennej diety. Zaleca się spożywanie 1-2 łyżek oleju z czarnuszki dziennie.
Składniki
100% olej z nasion czarnuszki *
* certyfikowany składnik ekologiczny
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 3700 kJ / 900 kcal
Tłuszcz - 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 15,7 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 21,1 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 63,2 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Sposób przechowywania
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu trzymać w lodówce.
Dlaczego należy wybierać oleje tłoczone na zimno?
Olej tłoczony na zimno |
Olej rafinowany |
Piękna barwa, zapach i smak |
Brak barwy, zapachu i smaku |
Bogactwo składników odżywczych |
Tylko kwasy tłuszczowe |
Produkt mało przetworzony |
Produkcja w wysokich temperaturach i z użyciem substancji chemicznych |
Zdrowa forma kwasów Omega 3 i 6 |
Niekorzystna forma kwasów Omega 3 i 6 |
Wysoka zawartość Witaminy E |
Niska zawartość Witaminy E |
Co wyróżnia oleje marki Olandia?
Wszystkie oleje marki Olandia to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane. Starannie opracowana technologia produkcji gwarantuje oleje nie tylko o najwyższej wartości prozdrowotnej, ale też o doskonałym smaku.
Producent marki Olandia szczyci się najlepszymi na rynku cenami produktów ekologicznych, stanowiących ponad 70% portfolio. Aby to osiągnąć zostały wdrożone nowoczesne procedury obejmujące produkcję w ramach całego łańcucha – produkcja z dobrej jakości surowca, przy zastosowaniu nowoczesnych technologii oraz sprzedaży i dystrybucji, a także zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych. Jakość olejów tłoczonych na zimno uzależniona jest od wielu procesów technologicznych stosowanych w produkcji oraz dystrybucji ale przede wszystkim od rodzaju surowca. Dlatego Złoto Polskie zaopatruje się w ekologiczne nasiona roślin oleistych tylko w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych, kładąc duży nacisk na jakość surowca użytego do produkcji.
-
Ilość w opakowaniu zbiorczym6
-
Żywność EkologicznaTAK
-
Gluten FreeTAK
-
Odpowiednie dla weganTAK
-
W szklanym opakowaniuTAK
-
Bez laktozyTAK
-
ean135906660190394
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się