Olej konopny, tłoczony na zimno, BIO, 250 ml, Olandia
Najwyższej jakości ekologiczny olej z konopi.
Tłoczony na zimno z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej.
Certyfikat ekologiczny (logo zielonego listka na etykiecie) to gwarancja najwyższej jakości oraz pewność, że surowiec pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, na których nie stosuje się substancji toksycznych, a proces produkcji jest przyjazny dla środowiska.
Olej konopny należy spożywać na zimno, aby zachować pełnię jego właściwości.
Można pić go bezpośrednio lub używać jako dodatek do surówek, sałatek, dipów, sosów, ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw itp. W polskiej kuchni znany jest od dawna. Charakteryzuje się korzenno-orzechowym aromatem.
Więcej o właściwościach oleju z konopi
Olej konopny cechuje wyjątkowo wysoka zawartość niezwykle cennych dla organizmu kwasów Omega 6 i Omega 3 w bardzo dobrych dla człowieka proporcjach 3:1. Zawartość NNKT wynosi około 75%.
Jednak nie tylko niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią o bogactwie oleju konopnego. Zawiera on także rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E oraz K, fosfolipidy, fitosterole, mikro i makroelementy, chlorofil i inne.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe nie są syntetyzowane przez organizm człowieka, dlatego należy je dostarczać z pokarmem. Niedobory NNKT mogą powodować wiele chorób, warto więc pamiętać o włączaniu ich do codziennej diety. Zaleca się spożywanie 1 łyżki dziennie. Obecnie prowadzonych jest wiele badań nad skutecznym działaniem oleju konopnego w leczeniu chorób nowotworowych.
Składniki
100% olej z konopi *
* certyfikowany składnik ekologiczny
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 3700 kJ / 900 kcal
Tłuszcz - 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 9,5 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 14,5 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 76 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Sposób przechowywania
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu trzymać w lodówce.
Dlaczego należy wybierać oleje tłoczone na zimno?
Olej tłoczony na zimno |
Olej rafinowany |
Piękna barwa, zapach i smak |
Brak barwy, zapachu i smaku |
Bogactwo składników odżywczych |
Tylko kwasy tłuszczowe |
Produkt mało przetworzony |
Produkcja w wysokich temperaturach i z użyciem substancji chemicznych |
Zdrowa forma kwasów Omega 3 i 6 |
Niekorzystna forma kwasów Omega 3 i 6 |
Wysoka zawartość Witaminy E |
Niska zawartość Witaminy E |
Co wyróżnia oleje marki Olandia?
Wszystkie oleje marki Olandia to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane. Starannie opracowana technologia produkcji gwarantuje oleje nie tylko o najwyższej wartości prozdrowotnej, ale też o doskonałym smaku.
Producent marki Olandia szczyci się najlepszymi na rynku cenami produktów ekologicznych, stanowiących ponad 70% portfolio. Aby to osiągnąć zostały wdrożone nowoczesne procedury obejmujące produkcję w ramach całego łańcucha – produkcja z dobrej jakości surowca, przy zastosowaniu nowoczesnych technologii oraz sprzedaży i dystrybucji, a także zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych. Jakość olejów tłoczonych na zimno uzależniona jest od wielu procesów technologicznych stosowanych w produkcji oraz dystrybucji ale przede wszystkim od rodzaju surowca. Dlatego Złoto Polskie zaopatruje się w ekologiczne nasiona roślin oleistych tylko w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych, kładąc duży nacisk na jakość surowca użytego do produkcji.
-
Ilość w opakowaniu zbiorczym6
-
Żywność EkologicznaTAK
-
Gluten FreeTAK
-
Odpowiednie dla weganTAK
-
W szklanym opakowaniuTAK
-
Bez laktozyTAK
-
ean135902020648703
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się