Olej rzepakowy, tłoczony na zimno, BIO, 250 ml, Olandia
Najwyższej jakości ekologiczny olej rzepakowy.
Tłoczony na zimno z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej.
Certyfikat ekologiczny (logo zielonego listka na etykiecie) to gwarancja najwyższej jakości oraz pewność, że surowiec pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, na których nie stosuje się substancji toksycznych, a proces produkcji jest przyjazny dla środowiska.
Produkt przeznaczony do codziennego przygotowywania posiłków.
Doskonale sprawdzi dodatek do potraw. Świetnie nadaje się jako składnik dressingów i sosów do sałatek, surówek oraz gotowanych warzyw. Sprawdzi się również do polewania ugotowanych ziemniaków, kasz, ryżu lub pierogów. Nadaje się również do wstępnego, krótkiego smażenia, jako składnik pieczonych ciast i gotowanych potraw.
Więcej o właściwościach oleju rzepakowego
Innowacyjność produkcji olejów rzepakowych Olandia polega na tym, że nasiona przed procesem tłoczenia pozbawiane są gorzkiej okrywy nasiennej i olej tłoczony jest wyłącznie z liścienia i zarodka ziarna rzepaku. Taki proces produkcji olejów ma wpływ na poprawę cech sensorycznych: barwy, zapachu i smaku, które gwarantują powrót konsumenta do sklepu po produkt. Obecnie w Polsce nie występuje porównywalny produkt o tak doskonałych walorach smakowych.
Ekologiczny olej z zarodków rzepaku pozyskiwany z obłuszczonych nasion rzepaku (zarodki rzepaku) jest olejem o złotej barwie i charakterystycznym, lekko orzechowym smaku. Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia na zimno olej jest taki sam, jak w nasionku oraz zachowuje wszystkie cenne właściwości. Charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są niezwykle istotne dla organizmu i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem w ramach zbilansowanej diety.
Dzięki zastosowanej technologii tłoczenia olej ma mniejszą gęstość, wyższą stabilność oksydatywną oraz niższy stopień hydrolizy i utleniania lipidów. Ma to ogromny wpływ na jego trwałość. Badania stwierdzają bowiem mniejszą zawartość niepełnych mono i diacylogliceroli. Metoda produkcji całkowicie eliminuje z ziarna i oleju rzepakowego szereg niekorzystnych związków, łącznie z tak obecnie krytykowanymi wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi. Olej nie zawiera kwasu erukowego.
Składniki
100% olej rzepakowy *
* certyfikowany składnik ekologiczny
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 3700 kJ / 900 kcal
Tłuszcz - 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,7 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 62,7 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 30,3 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0,03 g
Witamina E - 36 mg
Sposób przechowywania
Ekologiczny olej z zarodków rzepaku Olandia zawsze rozlewany jest w szklane butelki, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość produktu. Przed otwarciem olej należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Zaleca się, aby zimnotłoczony olej z zarodków rzepaku po otwarciu butelki przechowywać w lodówce lub ciemnej szafce i zużyć w przeciągu 4 tygodni.
Dlaczego należy wybierać oleje tłoczone na zimno?
Olej tłoczony na zimno |
Olej rafinowany |
Piękna barwa, zapach i smak |
Brak barwy, zapachu i smaku |
Bogactwo składników odżywczych |
Tylko kwasy tłuszczowe |
Produkt mało przetworzony |
Produkcja w wysokich temperaturach i z użyciem substancji chemicznych |
Zdrowa forma kwasów Omega 3 i 6 |
Niekorzystna forma kwasów Omega 3 i 6 |
Wysoka zawartość Witaminy E |
Niska zawartość Witaminy E |
Co wyróżnia oleje marki Olandia?
Wszystkie oleje marki Olandia to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane. Starannie opracowana technologia produkcji gwarantuje oleje nie tylko o najwyższej wartości prozdrowotnej, ale też o doskonałym smaku.
Producent marki Olandia szczyci się najlepszymi na rynku cenami produktów ekologicznych, stanowiących ponad 70% portfolio. Aby to osiągnąć zostały wdrożone nowoczesne procedury obejmujące produkcję w ramach całego łańcucha – produkcja z dobrej jakości surowca, przy zastosowaniu nowoczesnych technologii oraz sprzedaży i dystrybucji, a także zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych. Jakość olejów tłoczonych na zimno uzależniona jest od wielu procesów technologicznych stosowanych w produkcji oraz dystrybucji ale przede wszystkim od rodzaju surowca. Dlatego Złoto Polskie zaopatruje się w ekologiczne nasiona roślin oleistych tylko w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych, kładąc duży nacisk na jakość surowca użytego do produkcji.
-
Ilość w opakowaniu zbiorczym6
-
Żywność EkologicznaTAK
-
Gluten FreeTAK
-
Odpowiednie dla weganTAK
-
W szklanym opakowaniuTAK
-
Bez laktozyTAK
-
ean135902020648505
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się