compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Olej rzepakowy, tłoczony na zimno, BIO, 250 ml, Olandia
search
Olej rzepakowy, tłoczony na zimno, BIO, 250 ml, Olandia
search
Olej rzepakowy, tłoczony na zimno, BIO, 250 ml, Olandia
search
Olej rzepakowy, tłoczony na zimno, BIO, 250 ml, Olandia
search

Olej rzepakowy, tłoczony na zimno, BIO, 250 ml, Olandia 

Najwyższej jakości ekologiczny olej rzepakowy
Tłoczony na zimno
z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej.  

Certyfikat ekologiczny (logo zielonego listka na etykiecie) to gwarancja najwyższej jakości oraz pewność, że surowiec pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, na których nie stosuje się substancji toksycznych, a proces produkcji jest przyjazny dla środowiska.

Produkt przeznaczony do codziennego przygotowywania posiłków.
Doskonale sprawdzi dodatek do potraw. Świetnie nadaje się jako składnik dressingów i sosów do sałatek, surówek oraz gotowanych warzyw. Sprawdzi się również do polewania ugotowanych ziemniaków, kasz, ryżu lub pierogów. Nadaje się również do wstępnego, krótkiego smażenia, jako składnik pieczonych ciast i gotowanych potraw.

Więcej o właściwościach oleju rzepakowego

Innowacyjność produkcji olejów rzepakowych Olandia polega na tym, że nasiona przed procesem tłoczenia pozbawiane są gorzkiej okrywy nasiennej i olej tłoczony jest wyłącznie z liścienia i zarodka ziarna rzepaku. Taki proces produkcji olejów ma wpływ na poprawę cech sensorycznych: barwy, zapachu i smaku, które gwarantują powrót konsumenta do sklepu po produkt. Obecnie w Polsce nie występuje porównywalny produkt o tak doskonałych walorach smakowych.

Ekologiczny olej z zarodków rzepaku pozyskiwany z obłuszczonych nasion rzepaku (zarodki rzepaku) jest olejem o złotej barwie i charakterystycznym, lekko orzechowym smaku. Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia na zimno olej jest taki sam, jak w nasionku oraz zachowuje wszystkie cenne właściwości. Charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są niezwykle istotne dla organizmu i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem w ramach zbilansowanej diety.

Dzięki zastosowanej technologii tłoczenia olej ma mniejszą gęstość, wyższą stabilność oksydatywną oraz niższy stopień hydrolizy i utleniania lipidów. Ma to ogromny wpływ na jego trwałość. Badania stwierdzają bowiem mniejszą zawartość niepełnych mono i diacylogliceroli. Metoda produkcji całkowicie eliminuje z ziarna i oleju rzepakowego szereg nieko­rzystnych związków, łącznie z tak obecnie krytykowanymi wielo­pierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi. Olej nie zawiera kwasu erukowego.

Składniki

100% olej rzepakowy * 
* certyfikowany składnik ekologiczny

    Wartość odżywcza w 100 g:

    Wartość energetyczna - 3700 kJ / 900 kcal
    Tłuszcz - 100 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,7 g
    w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 62,7 g
    w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 30,3 g
    Węglowodany - 0 g
    w tym cukry - 0 g
    Białko - 0 g
    Sól - 0,03 g
    Witamina E - 36 mg
   
   

Sposób przechowywania

Ekologiczny olej z zarodków rzepaku Olandia zawsze rozlewany jest w szklane butelki, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość produktu. Przed otwarciem olej należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Zaleca się, aby zimnotłoczony olej z zarodków rzepaku po otwarciu butelki przechowywać w lodówce lub ciemnej szafce i zużyć w przeciągu 4 tygodni.

Dlaczego należy wybierać oleje tłoczone na zimno?

W najnowszej piramidzie zdrowego żywienia opracowanej na Uniwersytecie Harvarda dobrej jakości oleje roślinne trafiły do najszerzej zalecanych produktów spożywczych w codziennej diecie.
Naukowcy uznali, że większość ludzi ma szerszy dostęp do dobrych olejów roślinnych niż do tłustych ryb morskich, które też są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, nieraz jednak gorszym, ze względu na szczególne zatrucie środowiska morskiego.

Olej tłoczony na zimno

Olej rafinowany

Piękna barwa, zapach i smak

Brak barwy, zapachu i smaku

Bogactwo składników odżywczych

Tylko kwasy tłuszczowe

Produkt mało przetworzony

Produkcja w wysokich temperaturach i z użyciem substancji chemicznych

Zdrowa forma kwasów Omega 3 i 6

Niekorzystna forma kwasów Omega 3 i 6

Wysoka zawartość Witaminy E

 Niska zawartość Witaminy E

Co wyróżnia oleje marki Olandia?

Wszystkie oleje marki Olandia to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane. Starannie opracowana technologia produkcji gwarantuje oleje nie tylko o najwyższej wartości prozdrowotnej, ale też o doskonałym smaku

Producent marki Olandia szczyci się najlepszymi na rynku cenami produktów ekologicznych, stanowiących ponad 70% portfolio. Aby to osiągnąć zostały wdrożone nowoczesne procedury obejmujące produkcję w ramach całego łańcucha – produkcja z dobrej jakości surowca, przy zastosowaniu nowoczesnych technologii oraz sprzedaży i dystrybucji, a także zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych. Jakość olejów tłoczonych na zimno uzależniona jest od wielu procesów technologicznych stosowanych w produkcji oraz dystrybucji ale przede wszystkim od rodzaju surowca. Dlatego Złoto Polskie zaopatruje się w ekologiczne nasiona roślin oleistych tylko w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych, kładąc duży nacisk na jakość surowca użytego do produkcji.

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze

Zaloguj się
0085
Nowy
  • Ilość w opakowaniu zbiorczym
    6
  • Żywność Ekologiczna
    TAK
  • Gluten Free
    TAK
  • Odpowiednie dla wegan
    TAK
  • W szklanym opakowaniu
    TAK
  • Bez laktozy
    TAK
  • ean13
    5902020648505

Olej rzepakowy, tłoczony na zimno, BIO, 250 ml, Olandia

Najwyższej jakości ekologiczny olej rzepakowyTłoczony na zimno z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej.

Przeznaczony do codziennego przygotowywania posiłków.

Zobacz także

Ładowanie...