compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Olej słonecznikowy do smażenia, tłoczony na zimno, BIO, 500 ml, Olandia
search
Olej słonecznikowy do smażenia, tłoczony na zimno, BIO, 500 ml, Olandia
search
Olej słonecznikowy do smażenia, tłoczony na zimno, BIO, 500 ml, Olandia
search

Olej słonecznikowy do smażenia, tłoczony na zimno, BIO, 500 ml, Olandia 

Najwyższej jakości olej słonecznikowy wysokooleinowy.
Tłoczony na zimno
z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej.  

Certyfikat ekologiczny (logo zielonego listka na etykiecie) to gwarancja najwyższej jakości oraz pewność, że surowiec pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, na których nie stosuje się substancji toksycznych, a proces produkcji jest przyjazny dla środowiska.

Zastosowania oleju:

  • Produkt przeznaczony do codziennego przygotowywania posiłków.
    Jako jeden z niewielu olejów tłoczonych na zimno wysokooleinowy olej słonecznikowy jest odpowiedni do głębokiego smażenia, pieczenia i frytowania do 200°C. Doskonały do smażenia mięs, ryb, warzyw i frytek. Olej należy wymieniać maksymalnie po 10 użyciach.
    Ze względu na delikatny aromat nie zakłóca smaku potraw. Idealny do sałatek, surówek, past kanapkowych etc. Można zastąpić nim MASŁO w kruchych wypiekach i ciastach
  • Olej słonecznikowy jest również cennym naturalnym kosmetykiem - można używać bezpośrednio na skórę i włosy lub jako dodatek do gotowych kosmetyków.
  • Ekologiczny olej słonecznikowy sprawdzi się również w ajurwedyjskiej metodzie ssania oleju/płukania jamy ustnej olejem.

Więcej o oleju słonecznikowym do smażenia

Ekologiczny olej słonecznikowy do smażenia pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion słonecznika jest olejem o jasnej barwie. Spełnia najwyższe wymagania temperaturowe i smakowe. Wytłoczony z odmian słonecznika powstałych w wyniku naturalnej hodowli nasion charakteryzujących się wysoką zawartością kwasów jednonienasyconych w postaci kwasu oleinowego odpornego na wysoką temperaturę. Dzięki procesowi odwadniania (dezodoryzacji) bezpośrednio po tłoczeniu olej ma neutralny smak i zapach. Doskonale podkreśla aromaty potraw.

Olej słonecznikowy charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) są niezwykle istotne dla organizmu i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem w ramach zbilansowanej diety.

Składniki

100% olej słonecznikowy wysokooleinowy *
* certyfikowany składnik ekologiczny

    Wartość odżywcza w 100 g:

    Wartość energetyczna - 3700 kJ / 900 kcal
    Tłuszcz - 100 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,8 g
    w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 83,1 g
    w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 9,1 g
    Węglowodany - 0 g
    w tym cukry - 0 g
    Białko - 0 g
    Sól - 0,03 g
    Witamina E - 65,5 mg
   

Właściwości ekologicznego oleju słonecznikowego do smażenia Olandia:

  • Ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego (jednonienasycone kwasy tłuszczowe) olej idealnie nadaje się do głębokiego smażenia i frytowania oraz ze względu na delikatny smak będzie doskonałym dodatkiem do potraw.
  • Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe zawarte w oleju słonecznikowym biorą udział w budowie błony komórkowej, więc wspomagają prawidłowy rozwój i zdrowie całego organizmu.
  • Obecna w oleju witamina E eliminuje nadmierną ilość wolnych rodników. Wspomaga tym samym leczenie chorób alergicznych i autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca i stwardnienie rozsiane).
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na układ krwionośny.
  • Witamina E, zawarta w oleju słonecznikowym to silny przeciwutleniacz, który może przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia. (tzw. Witamina młodości).
  • Dzięki swoim właściwościom olej słonecznikowy wspaniale sprawdzi się również zewnętrznie jako kosmetyk lub składnik kremów, maseczek i odżywek. Kwasy tłuszczowe i witamina E odżywią, uelastycznią i wzmacniają skórę oraz włosy.

Sposób przechowywania

Ekologiczny olej z zarodków rzepaku Olandia zawsze rozlewany jest w szklane butelki, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość produktu. Przed otwarciem olej należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Zaleca się, aby zimnotłoczony olej z zarodków rzepaku po otwarciu butelki przechowywać w lodówce lub ciemnej szafce i zużyć w przeciągu 4 tygodni.

Dlaczego należy wybierać oleje tłoczone na zimno?

W najnowszej piramidzie zdrowego żywienia opracowanej na Uniwersytecie Harvarda dobrej jakości oleje roślinne trafiły do najszerzej zalecanych produktów spożywczych w codziennej diecie.
Naukowcy uznali, że większość ludzi ma szerszy dostęp do dobrych olejów roślinnych niż do tłustych ryb morskich, które też są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, nieraz jednak gorszym, ze względu na szczególne zatrucie środowiska morskiego.

Olej tłoczony na zimno

Olej rafinowany

Piękna barwa, zapach i smak

Brak barwy, zapachu i smaku

Bogactwo składników odżywczych

Tylko kwasy tłuszczowe

Produkt mało przetworzony

Produkcja w wysokich temperaturach i z użyciem substancji chemicznych

Zdrowa forma kwasów Omega 3 i 6

Niekorzystna forma kwasów Omega 3 i 6

Wysoka zawartość Witaminy E

 Niska zawartość Witaminy E

Co wyróżnia oleje marki Olandia?

Wszystkie oleje marki Olandia to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane. Starannie opracowana technologia produkcji gwarantuje oleje nie tylko o najwyższej wartości prozdrowotnej, ale też o doskonałym smaku

Producent marki Olandia szczyci się najlepszymi na rynku cenami produktów ekologicznych, stanowiących ponad 70% portfolio. Aby to osiągnąć zostały wdrożone nowoczesne procedury obejmujące produkcję w ramach całego łańcucha – produkcja z dobrej jakości surowca, przy zastosowaniu nowoczesnych technologii oraz sprzedaży i dystrybucji, a także zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych. Jakość olejów tłoczonych na zimno uzależniona jest od wielu procesów technologicznych stosowanych w produkcji oraz dystrybucji ale przede wszystkim od rodzaju surowca. Dlatego Złoto Polskie zaopatruje się w ekologiczne nasiona roślin oleistych tylko w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych, kładąc duży nacisk na jakość surowca użytego do produkcji.

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze

Zaloguj się
0148
Nowy
  • Ilość w opakowaniu zbiorczym
    6
  • Żywność Ekologiczna
    TAK
  • Gluten Free
    TAK
  • Odpowiednie dla wegan
    TAK
  • W szklanym opakowaniu
    TAK
  • Bez laktozy
    TAK
  • ean13
    5902020648925

Olej słonecznikowy do smażenia, tłoczony na zimno, BIO, 500 ml, Olandia

Najwyższej jakości olej słonecznikowy wysokooleinowy.
Tłoczony na zimno 
z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej.  

Jako jeden z niewielu olejów tłoczonych na zimno wysokooleinowy olej słonecznikowy jest odpowiedni do głębokiego smażenia, pieczenia i frytowania do 200°C. Ze względu na delikatny aromat nie zakłóca smaku potraw. Idealny do sałatek, surówek, past kanapkowych etc.

Zobacz także

Ładowanie...