compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Olej z zarodków rzepaku do smażenia, tłoczony na zimno, BIO, 500 ml, Olandia
search
Olej z zarodków rzepaku do smażenia, tłoczony na zimno, BIO, 500 ml, Olandia
search
Olej z zarodków rzepaku do smażenia, tłoczony na zimno, BIO, 500 ml, Olandia
search
Olej z zarodków rzepaku do smażenia, tłoczony na zimno, BIO, 500 ml, Olandia
search

Olej z zarodków rzepaku do smażenia, tłoczony na zimno, BIO, 500 ml, Olandia

Najwyższej jakości ekologiczny olej z zarodków rzepaku do smażenia.
Tłoczony na zimno z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej. 

W 100% roślinny, bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, bez laktozy. Certyfikat ekologiczny (logo zielonego listka na etykiecie) to gwarancja najwyższej jakości oraz pewność, że surowiec pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, na których nie stosuje się substancji toksycznych.

Produkt przeznaczony do codziennego przygotowywania posiłków.
Jako jeden z niewielu olejów tłoczonych na zimno nasz wysokooleinowy olej z zarodków rzepaku można śmiało używać do głębokiego smażenia, pieczenia i frytowania do 200°C. Doskonały do smażenia mięs, ryb, warzyw i frytek. Ze względu na delikatny aromat nie zakłóca smaku potraw. Idealny do sałatek, surówek, past kanapkowych etc.

Innowacyjna metoda tłoczenia z zarodków rzepaku

Innowacyjność produkcji olejów rzepakowych Olandia polega na tym, że nasiona przed procesem tłoczenia pozbawiane są gorzkiej okrywy nasiennej i olej tłoczony jest wyłącznie z liścienia i zarodka ziarna rzepaku. Taki proces produkcji olejów ma wpływ na poprawę cech sensorycznych: barwy, zapachu i smaku, które gwarantują powrót konsumenta do sklepu po produkt. Obecnie w Polsce nie występuje porównywalny produkt o tak doskonałych walorach smakowych.

Ten ekologiczny olej z zarodków rzepaku został stworzony z myślą o smażeniu potraw. Spełnia najwyższe wymagania temperaturowe i smakowe. Wytłoczony z odmian rzepaku powstałych w wyniku naturalnej hodowli nasion charakteryzujących się wysoką zawartością kwasów jednonienasyconych w postaci odpornego na wysoką temperaturę kwasu oleinowego. Dzięki obniżeniu zawartości kwasów wielonienasyconych i podwyższeniu jednonienasyconych olej jest odporniejszy na działanie wysokiej temperatury. Dzięki szczególnie łagodnemu smakowi nie wpływa na smak pieczonych potraw. Możemy zastępować nim w kuchni nasycone tłuszcze zwierzęce nienasyconymi tłuszczami roślinnymi.

Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia na zimno olej jest taki sam, jak w nasionku oraz zachowuje wszystkie cenne właściwości. Charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są niezwykle istotne dla organizmu i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem w ramach zbilansowanej diety.

Dzięki zastosowanej technologii tłoczenia olej ma mniejszą gęstość, wyższą stabilność oksydatywną oraz niższy stopień hydrolizy i utleniania lipidów. Ma to ogromny wpływ na jego trwałość. Badania stwierdzają bowiem mniejszą zawartość niepełnych mono i diacylogliceroli. Metoda produkcji całkowicie eliminuje z ziarna i oleju rzepakowego szereg nieko­rzystnych związków, łącznie z tak obecnie krytykowanymi wielo­pierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi. Olej nie zawiera kwasu erukowego.

Certyfikat ekologiczny (logo zielonego listka na etykiecie) to gwarancja najwyższej jakości oraz pewność, że surowiec pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, na których nie stosuje się substancji toksycznych, a proces produkcji jest przyjazny dla środowiska.

Składniki

100% olej z zarodków rzepaku*
* certyfikowany składnik ekologiczny

    Wartość odżywcza w 100 g:

    Wartość energetyczna - 3700 kJ / 900 kcal
    Tłuszcz - 100 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,2 g
    w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 70 g
    w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 22,8 g
    Węglowodany - 0 g
    w tym cukry - 0 g
    Białko - 0 g
    Sól - 0 g
    

Właściwości Ekologicznego oleju z zarodków rzepaku Olandia:

  • Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe zawarte w oleju biorą udział w budowie błony komórkowej, więc wspomagają prawidłowy rozwój i zdrowie całego organizmu.
  • Kwas oleinowy (z grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-9) przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu (LDL).
  • Obecna w oleju witamina E eliminuje nadmierną ilość wolnych rodników. Wspomaga tym samym leczenie chorób alergicznych i autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca i stwardnienie rozsiane).
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na układ krwionośny.
  • Wysoka zawartość steroli roślinnych w oleju z zarodków rzepaku wspomaga produkcję części hormonów oraz wpływa na poziom korzystnego cholesterolu (HDL).

Sposób przechowywania

Ekologiczny olej z zarodków rzepaku Olandia zawsze rozlewany jest w szklane butelki, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość produktu. Przed otwarciem olej należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Zaleca się, aby zimnotłoczony olej z zarodków rzepaku po otwarciu butelki przechowywać w lodówce lub ciemnej szafce i zużyć w przeciągu 4 tygodni.

Dlaczego należy wybierać oleje tłoczone na zimno?

W najnowszej piramidzie zdrowego żywienia opracowanej na Uniwersytecie Harvarda dobrej jakości oleje roślinne trafiły do najszerzej zalecanych produktów spożywczych w codziennej diecie.
Naukowcy uznali, że większość ludzi ma szerszy dostęp do dobrych olejów roślinnych niż do tłustych ryb morskich, które też są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, nieraz jednak gorszym, ze względu na szczególne zatrucie środowiska morskiego.

Olej tłoczony na zimno

Olej rafinowany

Piękna barwa, zapach i smak

Brak barwy, zapachu i smaku

Bogactwo składników odżywczych

Tylko kwasy tłuszczowe

Produkt mało przetworzony

Produkcja w wysokich temperaturach i z użyciem substancji chemicznych

Zdrowa forma kwasów Omega 3 i 6

Niekorzystna forma kwasów Omega 3 i 6

Wysoka zawartość Witaminy E

 Niska zawartość Witaminy E

Co wyróżnia oleje marki Olandia?

Wszystkie oleje marki Olandia to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane. Starannie opracowana technologia produkcji gwarantuje oleje nie tylko o najwyższej wartości prozdrowotnej, ale też o doskonałym smaku

Producent marki Olandia szczyci się najlepszymi na rynku cenami produktów ekologicznych, stanowiących ponad 70% portfolio. Aby to osiągnąć zostały wdrożone nowoczesne procedury obejmujące produkcję w ramach całego łańcucha – produkcja z dobrej jakości surowca, przy zastosowaniu nowoczesnych technologii oraz sprzedaży i dystrybucji, a także zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych. Jakość olejów tłoczonych na zimno uzależniona jest od wielu procesów technologicznych stosowanych w produkcji oraz dystrybucji ale przede wszystkim od rodzaju surowca. Dlatego Złoto Polskie zaopatruje się w ekologiczne nasiona roślin oleistych tylko w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych, kładąc duży nacisk na jakość surowca użytego do produkcji.

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze

Zaloguj się
0098
Nowy
  • Ilość w opakowaniu zbiorczym
    6
  • Żywność Ekologiczna
    TAK
  • Gluten Free
    TAK
  • Odpowiednie dla wegan
    TAK
  • W szklanym opakowaniu
    TAK
  • Bez laktozy
    TAK
  • ean13
    5902020648543

Olej z zarodków rzepaku do smażenia, tłoczony na zimno, BIO, 500 ml, Olandia

Najwyższej jakości ekologiczny olej z zarodków rzepaku do smażenia.

Tłoczony na zimno z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej. W 100% roślinny, bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, bez laktozy. 

Produkt przeznaczony do codziennego przygotowywania posiłków.

Zobacz także

Ładowanie...