Adagio - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, mieszanka - 400g, Bavicchi
Starannie dobrana mieszanka nasion brokuła, koniczyny i różowej rzodkiewki.
Kompozycja zapewnia jednorodny wzrost pędów! Dzięki temu kiełkowanie nie sprawia trudności.
Wyhodowane kiełki 3 różnych roślin zapewniają jeszcze większe bogactwo aminokwasów i witamin.
Proporcje użytych w mieszance nasion zostały tak dobrane, aby jak najlepiej zbalansować smak kiełków. Spróbuj! Kompozycja Adagio wzbogaci smak twoich sałatek i innych potraw, a jednocześnie uczyni je bajecznie kolorowymi!
Broccoli, Trifoglio i China Rose - Adagio to:
- łatwość uprawy,
- niepowtarzalny smak,
- wyobraźnia w kuchni!
DUŻE, EKONOMICZNE OPAKOWANIE!
Starczy na wiele kiełkowań i pozwoli długo się cieszyć smakiem świeżych kiełków!
Dlaczego warto jeść kiełki?
Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia
pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową.
Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.
Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.
Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?
Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.
Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",
uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.
Więcej wiadomości na temat hodowli kiełków znajdziesz w naszym artykule:
Dlaczego warto jeść EKO kiełki?
Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?
Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
Jak wysiewać
Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy uwzględniając, że nasiona zwiększą swoją objętość
4-krotnie. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone.
Podlewaj dość obficie 2-3 razy dziennie.
Przed spożyciem kiełki należy umyć.
Mogą być przechowywane w lodówce przez 1-2 tygodnie.
Smacznego!
Waga opakowania: 400g
Śluzowaty: Nie
Temperatura: 21
Wstępne kiełkowanie: po 3-5 dniach
Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 20g
Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 10g
Ilość nasion na słoik Geo Jar: 50g
Kiełki GEO to zdrowe żywienie dostępne dla każdego
niezależnie od pory roku!
-
Ilość w opakowaniu zbiorczym9
-
Żywność EkologicznaTAK
-
ean138003419028650
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się