compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Groszek - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, DUŻE OPAKOWANIE, 400g, Bavicchi
search

Groszek - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, DUŻE OPAKOWANIE - 350g, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Pisum Sativum

Kiełki grochu są bardzo bogate w białka, węglowodany, żelazo, wapń, fosfor, potas oraz witaminy A, C, B, D, E i kwas foliowy.
Wspierają organizm w walce z bakteriami i wirusami
. Działają na niego pobudzająco, szczególnie na układ pokarmowy.

Pędy grochu są słodkie i chrupiące. Przed zjedzeniem dobrze jest je przez krótką chwile podgotować na parze. Nie należy jednak przesadzać
z czasem gotowania, żeby uniknąć utraty enzymów i witamin. Ta prosta technika poprawia smak i zapewnia lepszą przyswajalność kiełków.

Najbardziej odpowiednim i szybkim sposobem otrzymywania tych pędów będzie worek do kiełków, ale rosną doskonale nawet na tacach. 

Czas kiełkowania wynosi 2-3 dni. 

DUŻE, EKONOMICZNE OPAKOWANIE! 
Starczy na wiele kiełkowań i pozwoli długo się cieszyć smakiem świeżych kiełków!

 

 

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia 
pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?


Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
  • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.


Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",
uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

 

Więcej wiadomości na temat hodowli kiełków znajdziesz w naszym artykule:
 Dlaczego warto jeść EKO kiełki?

 

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

Jak wysiewać

Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Wypłucz je dokładnie i umieść na zestawie do kiełkowania. Jeśli używasz kiełkownicy z tacami upewnij się, że nasiona są równomiernie rozrzucone. 
Ta odmiana nasion uwielbia rosnąć w torebce do kiełkowania.

Podlewaj 2-3 razy dziennie, aż zaczną kiełkować. 

Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć.

Przed spożyciem należy je umyć. 

Smacznego!

 

Waga opakowania: 350g

Trudność: 3

Śluzowate: Nie

Temperatura: 21

Wstępne kiełkowanie:po 3-5 dniach

Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 180g

Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 90g

Ilość nasion na słoik Geo Jar: 90g

 

Kiełki GEO to zdrowe żywienie dostępne dla każdego
niezależnie od pory roku!

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze

Zaloguj się
VPI2108
Nowy
  • Ilość w opakowaniu zbiorczym
    9
  • Żywność Ekologiczna
    TAK
  • ean13
    8003419028445

Groszek - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, DUŻE OPAKOWANIE, 350g, Bavicchi (VPI2108)

Kiełki grochu są bardzo bogate w białka, węglowodany, żelazo, wapń, fosfor, potas oraz witaminy A, C, B, D, E i kwas foliowy. Wspierają organizm w walce z bakteriami i wirusami. Działają pobudzająco, szczególnie na układ pokarmowy. Są słodkie i chrupiące. Ekonomiczne opakowanie, starczy na wiele kiełkowań!

Zobacz także

Ładowanie...