compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Gorczyca - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, DUŻE OPAKOWANIE, 300g, Bavicchi
search

Gorczyca - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, DUŻE OPAKOWANIE - 300g, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Sinapis Alba

Jest to odmiana brunatnej gorczycy, która szybko wzrasta, wytwarzając kiełki o ciemnozielonych liściach.

Kiełki gorczycy dostarczają naszemu organizmowi potrzebnych witamin: A, B1, B2, B6, C. Zawierają także spore ilości wapnia i żelaza.
W ich składzie chemicznym znajdujemy bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne fitocyndy. Dzięki nim działają przeciwzapalnie.
Wzmagają pocenie się, dlatego warto je jeść wspomagająco w trakcie leczenia gorączki i przeziębienia.
Poza tym pobudzają do pracy układ trawienny, łagodzą dolegliwości żołądkowe i jelitowe, wspomagają trzustkę i dwunastnicę. 

Kiełki mają intensywny, pikantny smak i zapach. Ze względu na to zaleca się spożywać je wymieszane z innymi gatunkami.
Dodają wyrazistości wielu potrawom.

DUŻE, EKONOMICZNE OPAKOWANIE! 
Starczy na wiele kiełkowań i pozwoli długo się cieszyć smakiem świeżych kiełków!

 

 

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia 
pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?


Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
  • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.


Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",
uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

 

Więcej wiadomości na temat hodowli kiełków znajdziesz w naszym artykule:
 Dlaczego warto jeść EKO kiełki?

 

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

Jak wysiewać

Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone. 

Podlewaj 2-3 razy dziennie.

Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć.

Przed spożyciem kiełki należy umyć. 

Smacznego!

 

Waga opakowania: 300g

Trudność: 3

Śluzowate: Nie

Temperatura: 21

Wstępne kiełkowanie:po 5-6 dniach

Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 35g

Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 20g

Ilość nasion na słoik Geo Jar: 50g

 

Kiełki GEO to zdrowe żywienie dostępne dla każdego
niezależnie od pory roku!

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze

Zaloguj się
zse0108
Nowy
  • Ilość w opakowaniu zbiorczym
    9
  • Żywność Ekologiczna
    TAK
  • ean13
    8003419028681

Gorczyca - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, DUŻE OPAKOWANIE, 300g, Bavicchi (ZSE0108)

Szybko wzrastająca odmiana brunatnej gorczycy. Kiełki dostarczają naszemu organizmowi wapń i żelazo oraz witaminy: A, B1, B2, B6, C. Działają przeciwzapalnie, warto je jeść w trakcie leczenia gorączki i przeziębienia. Pobudzają do pracy układ trawienny. Mają pikantny smak. Ekonomiczne opakowanie, starczy na wiele kiełkowań!

Zobacz także

Ładowanie...