Brokuły - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, Bavicchi
Nazwa botaniczna: Brassica Oleracea
Kiełki brokułów mają wysoką zawartość witaminy A, C i minerałów, takich jak potas i żelazo. Enzymy aktywowane podczas procesu kiełkowania dostarczają organizmowi składników, które poprawiają naturalną odporność organizmu. Zawierają przeciwutleniacze - glukozynole, w stężeniach wielokrotnie większych od dojrzałych roślin. Zmniejszają ryzyko wystąpienia udarów mózgu, pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz zabijają bakterie Helicobakter pylori, odpowiedzialne za niektóre choroby układu pokarmowego.
Jednak tym, co stanowi największe bogactwo kiełków brokuła, jest wysoka zawartość antynowotworowego związku o nazwie SULFORAFAN.
Jest go kilkadziesiąt razy więcej, niż w dojrzałym warzywie i pod tym względem niepozorne kiełki mają ogromną przewagę nad dorodnym brokułem.
Badania wykazały, że sulforafan w najwyższym stężeniu występuje w 4-5 dniowych kiełkach brokuła. Potem go stopniowo ubywa.
Dlatego kiełki brokuła warto jeść na świeżo, gdyż dłuższe przechowywanie w lodówce naraża je na dalsze straty sulforafanu.
Pędy kiełków brokuła mają jasnozielone liście i białą łodygę. Świetnie nadają się do kiełkowania z innymi gatunkami.
Mają dość intensywny, pikantny smak. Najczęściej są wykorzystywane jako dodatek do sałatek i kanapek.
Dlaczego warto jeść kiełki?
Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia
pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową.
Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.
Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.
Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?
Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.
Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",
uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.
Więcej wiadomości na temat hodowli kiełków znajdziesz w naszym artykule:
Dlaczego warto jeść EKO kiełki?
Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?
Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
Jak wysiewać
Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Wypłucz je dokładnie i umieść na zestawie do kiełkowania. Jeśli używasz kiełkownicy z tacami upewnij się,
że nasiona są równomiernie rozrzucone. Uwzględnij przy tym, że nasiona zwiększą swoją objętość 4-krotnie.
Podlewaj 2-3 razy dziennie, aż zaczną kiełkować.
Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć.
Przed spożyciem należy je umyć.
Smacznego!
Waga opakowania: 13g
Trudność: 3
Śluzowate: Nie
Temperatura: 21
Wstępne kiełkowanie:po 4-6 dniach
Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 30g
Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 15g
Ilość nasion na słoik Geo Jar: 30g
Kiełki GEO to zdrowe żywienie dostępne dla każdego
niezależnie od pory roku!
-
Ilość w opakowaniu zbiorczym15
-
Żywność EkologicznaTAK
-
ean138003419011690
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się