compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Masło Kakaowe 100 % organiczne, Nierafinowane 150 ml ESENT
search

Naturalne masło kakaowe, pozyskiwane jest z nasion Theobroma Cacao (Cocoa), rosnącego naturalnie w wilgotnym klimacie Ameryki Środkowej i Południowej, a uprawianego w obszarach tropikalnych na całym świecie ( największe plantacje w Afryce ) . Nazywane jest też tłuszczem kakaowym lub olejem kakaowym.

Masło jest nierafinowane, ma konsystencję twardego masła, o jasnożółtym zabarwieniu, charakterystycznym bardzo miłym zapachu kakao i łagodnym smaku.

Właściwości:

W kosmetyce cenione są jego właściwości nawilżające i regenerujące (wysoka zawartość kwasu oleinowego ). Zawiera wiele cennych mikroelementów ( potas, magnez,wapno i żelazo ) i witaminy dlatego też doskonale odżywia skórę. Ma właściwości antyoksydacyjne i chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, nadając jej wyjątkową gładkość i połysk.

Jest biozgodne ze skórą , oznacza to, że jest przez skórę bardzo dobrze tolerowane i łatwo wchłaniane.

Masło Kakaowe

  • wykazuje całkowitą biozagodność ze skórą
  •  odbudowuje naturalną warstwę lipidową naskórka, zabezpieczając go przed utratą wilgoci i wysuszeniem
  • zmiękcza, delikatnie natłuszcza i uelastycznia naskórek
  • chroni przed wolnymi rodnikami, spowalnia procesy starzenia się skóry.
  • jest naturalnym filtrem UV, chroni skórę przed działaniem szkodliwych promieni słonecznych
  • poprawia mikrokrążenie
  • nie powoduje uczuleń
  • jako dodatek do kremów zdecydowanie poprawia ich rozprowadzanie i jakość, konsystencję.

 

Masło Kakaowe ma szerokie zastosowanie:

- jako emolient do każdego rodzaju cery: wrażliwej, suchej, normalnej, naczynkowej, dojrzałej,

- szczególnie dobrze sprawdza się przy Atopowym Zapaleniu Skóry- masło kakowe stanowi naturalną ochronę dla skóry atopowej.

- polecany jako preparat do opalania na słońcu lub w solarium – pozwala uzyskać i zachować na dłużej ładny, brązowy odcień opalenizny.

- często stosowany w profesjonalnych kosmetykach dla dzieci, świetnie sprawdza się w domowych recepturach dla skóry malucha.

- jako dodatek do mydeł, leków, maści


Użycie:

Masło kakaowe można stosować bezpośrednio na skórę, topi się pod wpływem ciepła ludzkiego ciała . Chcąc otrzymać bardziej plastyczną konsystencję należy podgrzać masło do temperatury około 40 stopni a następnie dolać do roztopionego masła niewielką ilość oleju np. oleju makadamia, bądź ze słodkich migdałów.

Świetne rezultatu daje stosowanie masła podczas masażu.

Masło jest składnikiem wielu kosmetyków, stosowana jest często wraz z lanoliną. Lanolina ułatwia przenikanie masła w głąb skóry.
Jest doskonałym składnikiem do produkcji baz mydlanych ( 136 NaOH na 1 g oleju ).

Skład chemiczny:

- glicerydy kwasów tłuszczowych.
- kwas palmitynowy.
- kwas stearynowy.
- oleinowy.
- kwas linolowy.
- sterole roślinne.
- tokoferole.

Pochodzenie:

Surowiec do produkcji masła pochodzi z Ghany, konfekcjonowany w UK/PL. Opakowany w plastikowe pudełko, nie wchodzące w reakcje chemiczne z mydłem o pojemności 200 ml.

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze

Zaloguj się
873
Nowy
  • Produkt Naturalny
    TAK
  • Zapach Naturalny
    TAK
  • Łagodne składniki myjące
    TAK
  • ean13
    5902574355294

Masło Kakaowe 100 % organiczne, Nierafinowane 200 ml ESENT

W kosmetyce cenione są jego właściwości nawilżające i regenerujące (wysoka zawartość kwasu oleinowego ). Zawiera wiele cennych mikroelementów ( potas, magnez,wapno i żelazo ) i witaminy dlatego też doskonale odżywia skórę.

Ładowanie...