Książka zawiera 60 różnorodnych przepisów, które powstały na bazie owoców i warzyw dostępnych w sezonie wiosenno-letnim.
Przepisy zostały podzielone na działy: „Podstawowe”, „Śniadania”, „Obiady-Kolacje”, „Desery” i „Dodatki”. Wszystkie przepisy nie zawierają mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera i miodu. To dania wegańskie, bezglutenowe i pozbawione zwykłego cukru.
Każdy przepis został opatrzony adnotacją od dietetyka i stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce. Zawiera również informacje odnośnie kalorii.
Część merytoryczna dla dorosłych to tzw. wademekum dla rodzica, które zawiera: informacje o pyleniu brzozy, traw i alergiach krzyżowych. obszerny materiał od dietetyka o racjonalnym odżywaniu dzieci. sezonowy kalendarz na wiosnę i lato, który ułatwi wybór wartościowych warzyw i owoców.
30 MAGicznych wskazówek dla rodziców tzw. „Tadka Niejadka” oraz odpowiedzi na wiele pytań np.: Które warzywa i owoce przechowywać w lodówce, a które poza nią? Jakie warzywa i owoce należą do najbardziej zanieczyszczonych pestycydami, a jakie zaliczane są do tych czystych? Jak domowym sposobem pozbyć się pestycydów? Jak czytać etykiety i na które oznaczenia zwracać szczególną uwagę podczas zakupów?
Mam nadzieję, że książka Mama „Alergika Gotuje z Dziećmi” będzie bawić, uczyć i sprawi, że zarówno dorośli jak i dzieci przestaną się bać „dziwnych produktów”.
-
ean139788394473709
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się