Bio kaszka 5 zbóż, Czary Mamy, Miś Krzyś, 200g, Helpa
Kaszki CZARY MAMY to produkty dla całej rodziny. Naturalne zboża zawarte w ich składzie, starannie wyselekcjonowane i odpowiednio rozdrobnione, wymagają zaledwie 2-3 minut gotowania. Dzięki naszym staraniom otrzymaliśmy produkt idealny- szybki w przygotowaniu lecz zarazem zachowujący wartości odżywcze.
Nasze kaszki polecamy rodzinom szukającym naturalnej żywności, która jest jednocześnie wygodna i szybka w przygotowaniu. Dzięki kaszce CZARY MAMY każda mama może stać się czarodziejką, w trzy minuty tworząc posiłek pełen wartości odżywczych i smaku.
Kaszka nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Orkisz
Orkisz to dawny gatunek pszenicy, znany już w starożytności. Rzymianie uznawali go za pokarm dający siłę, dlatego spożywali go gladiatorzy i uczestnicy igrzysk. Obecnie panuje moda na orkisz, jego produkty cieszą się dużą popularnością i przypisywane są im liczne właściwości lecznicze. Uprawiany jest jednak na małą skalę, głównie w gospodarstwach ekologicznych. Zawiera więcej białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin oraz składników mineralnych niż pszenica zwyczajna. Jest przy tym lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Gluten orkiszowy jest także lepiej niż pszenny tolerowany przez nasz organizm.
Owies
Owies zaczęto uprawiać stosunkowo późno, około 2 tys. lat temu. Początkowo był chwastem w pszenicy i jęczmieniu. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych zbóż – uprawiany zarówno w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji Zachodniej. Niestety sektor spożywczy zagospodarowuje zaledwie 5% światowych zbiorów. Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża – zawiera sporo białka, 2-3 razy więcej dobrych tłuszczów niż inne zboża oraz witaminy z grupy B. Znany jest ze swoich właściwości wzmacniających i regenerujących organizm. Na uwagę zasługuje również najwyższa wśród kasz zawartość błonnika rozpuszczalnego –-glukanu, regulującego pracę jelit.
Jęczmień
Pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie znany był już w okresie neolitu. Jest najpopularniejszą kaszą wykorzystywaną w polskich domach. Jęczmień zawiera spore ilości witamin B1, B2, B6, C oraz kwasu foliowego. Jego ziarna zawierają stosunkowo niewiele glutenu w porównaniu z pszenicą i żytem, co jest dobrą wiadomością dla osób eliminujących to białko w diecie. Podobnie jak owies zawiera znaczące ilości β-glukanu, błonnika rozpuszczalnego poprawiającego pracę jelit.
Gryka
Grykę uprawiano najpierw w Azji, głównie w Chinach, a początek jej zasiewu szacujemy na przełom V i VI w. n.e. Gryka należy do zbóż rzekomych, czyli nie jest zbożem, lecz rośliną. W ostatnich czasach, pomimo niewielkich wymagań glebowych, gryka uprawiano bardzo rzadko. Dziś jednak przeżywa renesans ze względu na coraz częściej stwierdzane alergie pokarmowe, w tym nietolerancję glutenu. Gryka to źródło cennych związków biologicznie czynnych oraz substancji aktywnych. Białko zawarte w ziarniakach gryki jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i metioninę, których nasz organizm sam nie wytwarza.
Żyto
Żyto zwyczajne pochodzi z Azji Mniejszej, ale uprawiane jest głównie w Europie: północno-wschodniej, wschodniej i środkowej. Polska zajmuje drugie miejsce w jego światowej produkcji. Żyto to najbardziej odporne zboże – można je uprawiać na wszystkich rodzajach gleb, a jej jakość nie wpływa znacząco na plony. Zawiera gluten, jednak mniej niż pszenica.
Skład:
- pełnoziarnista kaszka manna orkiszowa ekologiczna (20%),
- kaszka owsiana ekologiczna (20%),
- kaszka gryczana ekologiczna (20%),
- kaszka jęczmienna ekologiczna (20%),
- kaszka żytnia ekologiczna (20%).
Waga: 200g
Wartość odżywcza na 100g suchego produktu:
Wartość energetyczna | 1550kJ/367kcal |
Tłuszcz | 4g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1g |
Węglowodany | 67g |
w tym cukry | 2g |
Błonnik | 10g |
Białko | 13g |
Sól | 0g |
Sposób przygotowania:
O marce:
Firma HELPA to owoc pracy dwóch mam – lekarza i dietetyka, których marzeniem było, aby każda mama miała dostęp do naturalnej żywności dla całej rodziny.
Produkty firmy HELPA to nasz sposób na zdrowe rodzicielstwo (HEaLthy PArenting).
Dlaczego warto wybrać produkty Helpa?
- brak dodatku cukru,
- brak aromatów, konserwantów, barwników,
- lokalne, sprawdzone surowce,
- polskie rodzime odmiany zbóż,
- owoce liofilizowane zachowujące wartości świeżych owoców,
- wysoka jakość.
-
Żywność EkologicznaTAK
-
ean135907222061053
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się