Darjeeling, czarna liściasta herbata z pierwszego zbioru, 50 g, Brown House & Tea
Czarna herbata liściasta Darjeeling jest tak niezwykła, jak jej historia i pochodzenie. Uprawiana w Indiach, u podnóża Himalajów, wywodzi się z Chin, skąd jej nasiona sprowadził w 1841 roku pewien brytyjski lekarz, Arthur Campbell. Herbaty z tego regionu są uznawane przez koneserów za najlepsze na świecie, co jest wynikiem specyficznego mikroklimatu, w którym są uprawiane – surowa zima, wielomiesięczne uśpienie i wiosenna, krótkotrwała odnowa to źródło ich cenionych walorów. Darjeeling to jedyna na świecie herbata, której smak i aromat zależą od terminu zbiorów, nazywana szampanem wśród herbat. First Flush to zbiór najwcześniejszy, odbywający się wiosną – od lutego do kwietnia. Wczesne listki są zwykle delikatniejsze i łagodniejsze, a więc lżejsze, kwiatowe, bardziej rześkie i cierpkie w smaku niż w przypadku innych czarnych herbat. Darjeeling z pierwszego zbioru uchodzi za produkt luksusowy.
Skład:
100% czarna herbata z upraw ekologicznych
Smak i zapach:
Tradycyjny, świeży smak herbat Darjeeling, ale z wyraźnym kwiatowym charakterem. Napar First Flush jest bardzo lekki, gładki i czysty, a jeśli zaparzysz go dłużej, otrzymasz przyjemne, delikatnie cierpkie, ale bardzo orzeźwiające wykończenie. Świeżego, kwiatowego aromatu, jaki roztacza wokół ta kraftowa herbata, nie da się porównać z żadnym innym – trzeba go po prostu poczuć.
Działanie:
Czarna herbata Darjeeling, podobnie jak większość herbat, zawiera mnóstwo antyoksydantów w postaci polifenoli i flawonoidów, jednak badania wykazały, że liście pochodzące z pierwszego zbioru (First Flush) zawieraja blisko 30% związków polifenolowych więcej niż herbaty pochodzące ze zbioru drugiego (Second Flush) . To sprawia, że Darjeeling skutecznie zwalcza wolne rodniki, działając przeciwstarzeniowo na każdą komórkę naszego organizmu. Ma również udowodniony pozytywny wpływ na poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Jako herbata, do której produkcji stosowane są wyłącznie najmłodsze liście, zawiera sporo kofeiny, a więc ma również działanie pobudzające.
Parzenie:
- 1 łyżeczka,
- 85 stopni Celsjusza,
- 2-4 min,
- 180 ml.
Porządny liść:
Linia herbat Porządny liść, to wyselekcjonowane kraftowe herbaty najwyższej jakości. Liście pochodzą z najlepszych zbiorów, z niewielkich bio upraw, gdzie rosną swoim naturalnym rytmem, często dziko. Pochodzą z różnych zakątków świata, z Japonii, Korei czy Wietnamu. To wszystko mocno przekłada się na ich autentyczny i nieoczywisty smak. Każda z nich jest jedyna w swoim rodzaju, pobudza zmysły i ma nieoceniony wpływa na organizm.
Certyfikowane Surowce:
Wszystkie nasze produkty są w 100% organiczne. Pochodzą z ekologicznie uprawianych, najczęściej niewielkich i rodzinnych plantacji. Nierzadko rosną też dziko. Wszystkie plantacje czy ogrody herbaciane są certyfikowane i kontrolowane, a zbiory podlegają regularnym badaniom mikrobiologicznym i na zawartość szkodliwych substancji.
To dla nas ważne, bo tylko certyfikacja daje pełną gwarancję, że do uprawy roślin nie stosowano sztucznych środków ochrony roślin, w tym pestycydów. Gwarantuje też, że są to uprawy wolne od GMO.
Po zerwaniu i wysuszeniu (lub samo-wysuszeniu) liście trafiają do nas w niezmienionej formie. Nie poddajemy ich żadnej dodatkowej obróbce czy modyfikacji. Nie stosujemy żadnych ulepszaczy czy aromatów, ani tych chemicznych, ani tzw. naturalnych (laboratoryjnych), które często naturalne są tylko z nazwy.
Chcemy, by autentyczny, nie zmieniony przez dodatki smak, przestał być luksusem.
Gluten free:
Nasze herbaty nie zawierają glutenu i świetnie sprawdzają się w diecie bezglutenowej. Jeśli dziwi Was ta deklaracja, spieszymy donieść, że niektóre herbaty i inne napary mogą zawierać niewielkie ilości glutenu. Słód jęczmienny służący czasem jako środek słodzący albo inne dodatki smakowe na bazie jęczmienia można spotkać w wielu herbatach i naparach przemysłowych.
Vegan 100%:
Czy naprawdę trzeba pisać, że herbata jest wegańska? Jak najbardziej. Niektóre herbaty i inne napary zawierają barwniki i aromaty pochodzenia zwierzęcego, takie jak gliceryna, miód czy produkty mleczne. Gwarantujemy, że nasze herbaty są w 100% wegańskie.
Dostawcy:
Nasi dostawcy to certyfikowani, ale przede wszystkim zaufani plantatorzy. Czasem udawało nam się znaleźć ich bardzo szybko a czasem zajęło nam to kilka lat. Najważniejsze, że są! Bo fair trade i fair wild to dla nas ważne wyznaczniki w poszukiwaniu dostawców. Pozyskujemy surowce tylko z plantacji, które hołdują tym zasadom. Za każdym listkiem naszej herbaty, za każdym ziołem, za każdą przyprawą stoi uśmiechnięty, zadowolony, dobrze opłacany człowiek i chronione, zadbane środowisko naturalne.
Biodegradowalne opakowania:
W naszej manufakturze postawiliśmy sobie za cel produkcję w pełni ekologiczną, a więc taką, która traktuje produkt jako całość. Konwencjonalne opakowania zastępujemy w pełni biodegradowalnymi i kompostowalnymi. Oznacza to, że ulegają naturalnej biodegradacji.
Nie było łatwo znaleźć producentów takich opakowań. Są one praktycznie niedostępne w Polsce. Jesteśmy jednak przekonani, że ekologiczny produkt w nieekologicznym opakowaniu to brak logiki, konsekwencji i zrozumienia dla prawdziwych mechanizmów rządzących wpływem człowieka na środowisko.
Jak powstają herbaty Brown house & Tea?
"Wymyślając blendy mam czasem wrażenie, że tworzę w mojej wyobraźni obrazy, abstrakcje – wielobarwne, o różnych strukturach, układające się w różne kształty." - Kasia Ogrodzińska-Skałba, właścicielka Brown house & Tea
Stąd zrodził się pomysł, żeby nazwać mieszanki imionami kobiet, malarek z różnych stron świata, których dzieła warto dziś przybliżyć, także ze względu na ich bezkompromisowość.
Tworzone przez Panią Kasię blendy są częściowo, jak twierdzi, wyrazem jej buntu. Chodzi o bunt wobec tego, czym raczą nas dzisiaj nie tylko duże herbaciane koncerny, ale też mniejsze firmy: masowości, bylejakości i zalewaniu rynku czymś, co opiera się na sztucznych aromatach i niewiele ma wspólnego z prawdziwą herbatą. Jej odpowiedzią na to jest herbata kraftowa, czyli taka, której na każdym etapie towarzyszy rzemieślnicze podejście.
Po pierwsze, jej składniki pochodzą od sprawdzonych farmerów, którzy stosują ekologiczną uprawę, po drugie, jest mieszana i pakowana ręcznie, po trzecie wreszcie Pani Kasia ciągle sama testuje, sprawdza, próbuje i eksperymentuje, by znaleźć satysfakcjonujący profil smakowy.
Ciągła zmiana i niekończące się dążenie do perfekcji jest przede wszystkim tym, co odróżnia produkt masowy od kraftowego. Własna produkcja, wymagająca wyspecjalizowanych umiejętności, szczegółowego dbania o każdy jej etap. Wtedy mamy pewność, że produkt jest najwyższej jakości.
-
FSC certyfikatTAK
-
Żywność EkologicznaTAK
-
ean135904238829189
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się