Pu-erh, czerwona herbata premium, 50g, Brown House & Tea
Herbata liściasta pu-erh pochodzi z prowincji Junnan w Chinach. W Europie często funkcjonuje jako herbata czerwona. Jej liście poddawane są fermentacji nieenzymatycznej, czyli przy udziale drobnoustrojów, ma charakterystyczny, zdecydowany, ziemisty smak.
Fermentacja mikrobiologiczna
Fermentowanie to bardzo istotny etap przy skomplikowanej produkcji herbat typu pu-erh. W przeciwieństwie do innych rodzajów herbaty, pu-erh poddawana jest fermentacji nieenzymatycznej, która zachodzi przy udziale drobnoustrojów podczas leżakowania herbaty.
Smak
Pu-erh jest bardzo charakterystyczna, nie można pomylić jej z żadną inną herbatą. Ma intensywny, ziemisty smak, napar jest gęsty i ciemny.
Składniki
Herbata pu-erh* (100%).
*z uprawy ekologicznej
Parzenie
standardowe | gongfu cha | |
HERBATA | 29g | 4g |
TEMPERATURA | 95°C | 95°C |
WODA | 180 ml | 100 ml |
CZAS | 2-3 min | 10 sek. (kolejne parzenia + 5 sek.) |
-
Żywność EkologicznaTAK
-
Odpowiednie dla weganTAK
-
ean135904238829226
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się