Erythritol, erytrytol, BIO, 400 g, Diet-Food
Bio Erythritol to rodzaj węglowodanów zwanych alkoholem cukrowym lub poliolami, które są rozpuszczalnymi w wodzie związkami, występują naturalnie w wielu owocach i warzywach. Jest również produkowany komercyjnie przez fermentację z prostego cukru pochodzącego z kukurydzy, zwanego dekstrozą. Jest stosowany jako słodzik o zerowej kaloryczności, pomagający zastępować kalorie z węglowodanów i cukrów w pakowanych produktach spożywczych i napojach. Oprócz zapewniania słodyczy, erythritol pomaga również w zatrzymywaniu wilgoci przez żywność.
Czy erytrytol występuje naturalnie ?
Tak, Bio Erythritol występuje naturalnie w owocach takich jak winogrona, brzoskwinie, gruszki i arbuz. Występuje również w grzybach i sfermentowanej żywności, takiej jak piwo, ser, sake, sos sojowy i wino. Bio erythritol jest produkowany w handlu do użytku w wypiekach, napojach, cukierkach, gumach do żucia, czekoladach i stołowych opakowaniach ze słodzikiem.
Jakie korzyści zdrowotne wynikają ze spożywania Erytrytolu?
Podobnie jak większość alkoholi cukrowych, erytrytol nie jest tak słodki jak cukier: jest słodki tylko w około 60-80 procentach. Brak kalorii sprawia, że erytrytol jest wyjątkowy wśród alkoholi cukrowych, z których większość ma około dwóch kalorii na gram (dla porównania, cukier ma około czterech kalorii na gram). Wpływ erytrytolu na zdrowie wykracza poza możliwość zastąpienia kalorii pochodzących z węglowodanów i cukru w naszej diecie. Dwa obszary, w których erythrytol jest znany ze swoich pozytywnych skutków, to zdrowie jamy ustnej i poziom cukru we krwi.
Składniki:
- 100% erythritol
-
Ilość w opakowaniu zbiorczym12
-
Żywność EkologicznaTAK
-
ean135903933640136
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się